>> 首页 >> 荣县中学英语校园网 >> 试题精选 >> 高考试题 >> 文章正文
2009年高考英语真题及答案.江苏卷
发表时间:2009-6-18 17:03:49 来源:荣县中学 编辑:吕国生
点击/评论:4673/0

2009年高考英语真题及答案.江苏卷

第一部分:听力(共两节,满分20)

    做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。   

第一节(5小题;每小题1分,满分5)

    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例:How much is the shirt?

A.£19.15    B.£9.15    C.£9.18

答案是B

1What do the speakers need to buy?

   AA fridge    BA dinner table    CA few chairs

2Where are the speakers?

   AIn a restaurant    BIn a hotel    CIn a school

3What does the woman mean?

   ACathy will be at the party 

BCathy is too busy to come 

CCathy is going to be invited

4Why does the woman plan to go to town?

  ATo pay her bills in the bank

   BTo buy books in a bookstore

   CTo get some money from the bank

5What is the woman trying to do?

   AFinish some writing    BPrint an article    CFind a newspaper

第二节(15小题;每小题1分,满分15)

    听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。

听第6段材料,回答第67题。

6What is the man doing?

  AChanging seats on the plane

  BAsking for a window seat 

CTrying to find his seat   

7What is the woman’s seat number?

   A6A        B7A    C8A

听第7段材料,回答第89题。   

8Why doesn’t the woman take the green T-shirt?

  AIt's too small    BIt’s too dark    CIt’s too expensive

9What does the woman buy in the end?

  AA yellow T-shirt    BA blue T-shirt    CA pink T-shirt

听第8段材料,回答第1012题。

10How long has the man been in London?

    AOne year    BA few years    CA couple of months

11Why did the woman leave her hometown?

    ATo lead a city life    BTo open a restaurant    CTo find a job

12Where did the woman come from?

    ALondon    BAirside    CLancaster

听第9段材料,回答第1316题。

13What is a daypack?

    AA box     BA bag      CA lock

14What surprises the girl at school?   

AA lot of discussions in class   

BTeachers giving little homework

    CFew students asking questions in class

15At what time of the school term does the conversation most probably take place?

    AAt the end of it

    BIn the middle of it

    CAt the beginning of it

16What do we know about the girl? 

AShe is new to the school

    BShe writes for the school newspaper 

CShe seldom asks questions in class

听第10段材料,回答第1720题。

17What does Mr. Henry Stone do?

    AA bank clerk       BA teacher        CA writer

18What does Henry like doing at airports?

    AWatching people    BTelling stories    CReading magazines

19What did Henry learn from the newspaper that day?

AA valuable suitcase was missing   

BA man stole money from a bank   

CA woman ran away from home

20Why was the woman at the airport?   

AShe was traveling on business   

BShe was seeing the man off

    CShe was leaving for Greece

第二部分:英语知识运用(共两节,满分35分)

第一节:单项选择(共15小题;每小题1分,满分15分)

请认真阅读下面各题,从题中所给的A B C D 、四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

: It is generally considered unwise to give a child __   he or she wants.

     A. however          B. whatever         C. whichever         D. whenever

     答案是B

21. The population of Jiangsu __    to more than twice what it was in 1949. The figure is now approaching 74 million.

     A. has grown        B. have grown       C. grew       D. are growing

22. -- Ann is in hospital.

   -- Oh, really? I __   know. I __   go and visit her.

    A. didn’t; am going to                        B. don’t; would

     C. don’t; will                               D. didn't; will

23. Because of the financial crisis, days are gone _   _ local 5-star hotels charged 6,000 yuan for one night.

     A. if                  B. when             C. which             D. since

24.---- I' m surprised to hear that Sue and Paul have __   .

   ----So am I. They seemed very happy together when I last saw them.

A. broken up          B. finished up       C. divided up         closed up

25.--- Hi, Terry, can I use your computer for a while this afternoon?

--- Sorry.        .

A. It' s repaired                        B. It has been repaired

C. It's being repaired                    D. It had been repaired

26. Schools across China are expected to hire 50,000 college graduates this year as short-term teachers, almost three times the number hired last year,       reduce unemployment pressures.

A. help              B. to have helped     C. to help    D. having helped

27. Compared with his sister, Jerry is even more        to, and more easily troubled by , emotional and relationship problems.

A. sceptical           B. addicted          C. available        D. sensitive

28. He did not regret saying what he did but felt that he         it differently.

A. could express                        B. would express

C. could have expressed                 D. must have expressed

29.--- Bill, can I get you anything to drink?

---        .   

A. You are welcome                    B. No problem

C. I wouldn't mind a coffee              D. Doesn’t matter

30.This special school accepts all disabled students,   __ educational level and background.

A. according to        B. regardless of        C. in addition to     D. in terms of

31.    __ unemployment and crime are high, it can be assumed that the latter is due to the former.

A. Before             B. Where           C. Unless            D. Until

32.Distinguished guests and friends, welcome to our school,        the ceremony of the 50th Anniversary this morning are our alumni (校友) from home and abroad.

A. Attend      B. To attend         C. Attending        D. Having attended

33.--- What' s the matter with Della?

--- Well, her parents wouldn't allow her to go to the party, but she still __  

A. hopes to           B. hopes so         C. hopes not         D. hopes for

34.Many young people in the West are expected to leave __    could be life' s most important decision -- marriage -- almost entirely up to luck.

A. as                 B. that             C. which        D. what

35. Nine in ten parents said there were significant differences in their approach to educating their children compared with __ of their parents.

 A. those              B. one             C. both             D. that

第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)

请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的ABCD四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

The requirements for high school graduation have just changed in my community. As a result, all students must   36   sixty hours of service learning,   37   they will not receive a diploma. Service learning is academic learning that also helps the community.    38    of service learning include cleaning up a polluted river, working in a soup kitchen, or tutoring a student.    39   a service experience, students must keep a journal(日志)and then write a   40   about what they have learned.

 Supporters claim that there are many   41    of service learning. Perhaps most importantly, students are forced to think   42   their own interests and become   43   of the needs of others. Students are also able to learn real-life skills that   44    responsibility, problem-solving, and working as part of a team.   45  , students can explore possible careers   46   service learning.

For example, if a student wonders what teaching is like, he or she can choose to work in an elementary school classroom a few afternoons each month.  47   there are many benefits, opponents (反对者)   48   problems with the new requirement. First, they   49   that the main reason students go to school is to learn core subjects and skills. Because service learning is time-consuming, students spend   50   time studying the core subjects. Second, they believe that forcing students to work without   51   goes against the law. By requiring service, the school takes away an individual's freedom to choose.

In my view, service learning is a great way to   52   to the community, learn new skills, and explore different careers.   53   , I don' t believe you should force people to help others – the  54   to help must come from the heart. I think the best   55    is one that gives students choices: a student should be able to choose sixty hours of independent study or sixty hours of service. Choice encourages both freedom and responsibility, and as young adults, we must learn to handle both wisely.

36. A. spend             B. gain                 C .complete       D. save

37. A. and              B. or                   C. but             D. for

38. A. Subjects          B. ideas               C. Procedures       D. Examples

39. A. With             B. Before             C . During         D. After

40. A. diary             B, report              C . note              D. notice

41. A. courses            B. benefits           C . challenges       D. features

42. A. beyond           B. about               C. over              D. in

43. A. careful             B. proud              C. tired            D. aware

44. A. possess            B. apply              C. include           D. develop

45. A. Gradually          B. Finally              C . Luckily         D. Hopefully

46. A. through            B. across             C. of                 D. on

47. A. So                B. Thus              C . Since             D. While

48. A. deal with          B. look into           C . point out           D. take down

49. A. argue             B. doubt              C . overlook           D. admit

50. A. much             B. full                 C . less             D. more

51. A. cost               B. pay                C. care.           D. praise

52. A. contribute         B. appeal              C. attend           D. belong

53. A. Therefore         B. Otherwise           C. Besides         D. However

54. A. courage            B. desire               C. emotion       D. spirit

55. A. decision           B. purpose             C. solution         D. result

第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的ABCD四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

When women sit together to watch a movie on TV, they usually talk simultaneously(同时的)about a variety of subjects, including children, men, careers and what' s happening in their lives. When groups of men and women watch a movie together, the men usually end up telling the women to shut up. Men can either talk or watch the screen -- they can' t do both -- and they don' t understand that women can. Besides, women consider that the point of all getting together is to have a good time and develop relationships -- not just to sit there like couch potatoes staring at the screen.

During the ad breaks, a man often asks a woman to explain the plot and tell him where the relationship between the characters is going. He is unable, unlike women, to read the subtle body language signals that reveal how the characters are feeling emotionally. Since women originally spent their days with the other women and children in the group,  they developed the ability to communicate successfully in order to maintain relationships. For a woman, speech continues to have such a clear purpose: to build relationships and make friends. For men, to talk is to relate the facts.

Men see the telephone as a communication tool for sending facts and information to other people, but a woman sees it as a means of bonding. A woman can spend two weeks on vacation with her girlfriend and, when she returns home, telephone the same girlfriend and talk for another two hours.

There is no convincing evidence that social conditioning, the fact that girls' mothers talked them more, is the reason why girls talk more than boys. Psychiatrist Dr Michael Lewis, author Social Behaviour and Language Acquisition, conducted experiments that found mothers talked  to and looked at, baby girls more often than baby boys. Scientific evidence shows parents res the brain bias of their children. Since a girl' s brain is better organized to send and receive speech ,

we therefore talk to them more. Consequently, mothers who try to talk to their sons are usually pointed to receive only short grunts in reply.

56.While watching TV with others, women Usually talk a lot because they           

A. are afraid of awkward silence with their families and friends

B. can both talk and watch the screen at the Same time

C. think they can have a good time and develop relationships

D. have to explain the plot and body language to their husbands

57. After a vacation with her girlfriend, a woman would talk to her again on the phone for hours in order to              .

A. experience the happy time again    B. keep a close tie with her

C. recommend her a new scenic spot   D. remind her of something forgotten

58. What does the author want to tell us most?

A. Women' s brains are better organized for language and communication

B. Women love to talk because they are more sociable than men.

C. Men do not like talking because they rely more on facts.

D. Social conditioning is not the reason why women love talking.

59. Which of the following would be the best title for the passage?

A. Women Are Socially Trained to Talk          B. Talking Maintains Relationships

 C, Women Love to Talk                     D. Men Talk Differently from Women

                  

B

It was the first mow of winter -- an exciting day for every, child but not for most tether. Up until now, l had been able to dress myself for recess(课间休息), but today I would need some help. Miss Finlayson, my kindergarten teacher at Princess Elizabeth School near Hamilton, Ontario, had been through first snow days ,tony times in her long career, but I think struggled still remember this one.

 I managed to get into my wool snow pants. But I straggled with my jacket because it didn’t fit well. It was a hand-me-down from my brother, and it made me wonder why I had to wear his ugly clothes. At least my hat and matching scarf were mine, and they were quite pretty. Finally it was time to have Miss Finlayson help me with my boots. In her calm, motherly voice she said, "By the end of winter, you will be able to put on own boots. “ I didn’t realize at the time that this was more a statement of hope than of confidence.

  I handed her my boots and stuck out my foot. Like most children, I expected the adult to do an the work. After mush wiggling and pushing, she managed to get first one into place and then, with a sigh, worked the second one on too.

I announced“They’re on the wrong feet”With the grace that only experience can bringshe struggled to get the boots off and went through the joyless task of putting them on againThen I said“These aren’t my bootsyou know”As she pulled the offending boots from my feetshe still managed to look both helpful and interestedOnce they were offI said“They are my brother’s bootsMy mother makes me wear themand I hate them!” Somehowfrom long years of practiceshe managed to act as though I wasn’t an annoying little girlShe pushed and shovedless gently this timeand the boots were returned to their proper place on my feetWith a great sigh of reliefseeing the end of her struggle with meshe asked“Nowwhere are your gloves?’’

    I looked into her eyes and said“I didn’t want to lose themso I put them into the toes of my boots

60According to the passagethe little girl got      from her brother

Athe wool snow pants and the jacket    Bthe jacket and the boots

Cthe jacket and the hat                Dthe boots and the gloves

61What made it so hard for the teacher to help the little girl put her boots on?

AThe gloves in the toes of the boots    BThe slowness of the teacher

CThe wrong size of the boots              DThe unwillingness of the girl

62It can be inferred that before the little girl finally went out to enjoy the first snow of winterthe teacher had to help her put on her boots      

    Aonce    Btwice    Cthree times  Dfour times

63Which of the following sentences from the text BEST indicates that the teacher is very considerate?

AIn her calmmotherly voice she said“By the end of winter…”(Paragraph 2)

BWith the grace that only experience can bringshe struggled to…(Paragraph 4)

Cshe still managed to look both helpful and interested(Paragraph 4)

Dshe managed to act as though I wasn’t an annoying little girl.(Paragraph 4)

C

Transport Guide

 The Brisbane City Council(BCC)is responsible for bus and ferry services with in the city limits and suburbsMost buses will either arrive at the city or an interchange where connecting buses can be caughtBCC buses operate from 530 am to 1100 pm Monday to Thursday and 530 am t0 1200 am on Fridays .On weekends and public holidays buses operate less frequently Pre—paid bus tickets can be purchased from the QUT (Queensland University of Technology)bookshopthe campus newsagencymost other newsagencies and general storesand any BCC Customer Service CentreShort-term students at QUT cannot use their ID cards to gain a discount fare on BCC public transportYou will need to buy an adult ticket to travelBus fares are dependent on the number of zones you have to travelThere are several types of tickets

Singleone way ticket to reach your destinationincluding transfers within 2 hours

Daily: unlimited travel within the zones

Off-peak’ Dailydiscounted unlimited travel between 900 am and 330 pm and after 700 pm

    Monday to Friday, and all day on weekends and public holidays

Weeklyunlimited travel within the zones for one week from the date of issue

Monthlyunlimited travel within the zones for one calendar month from the date of issue

Ten-trip Saver: 10 trips at any time within the zones on buses and ferries only

    Transport routestimetables and fare information are available from:

Public Transport Information Centre

69 Ann Street (corner of George St)

Brisbane City

    Phone l3 12 30(Transport Information Service)

64The transport guide above is most likely provided by       

APublic Transport Information Centre

Bthe Brisbane City Council

CQueensland University of Technology

DBCC Customer Service Centres

65We can learn from the passage that        

Abuses are scheduled as usual on weekends and public holidays

Bregular students at QUT need to buy adult tickets

CPre—paid tickets can be bought from the Public Transport Information Centre

DTen­-trip Savers can be used at off-peak time

66An exchange student staying at QUT for five days has to travel between zones every dayWhat type of ticket would he probably buy?

  ASingle    BWeekly    COff-peak Daily DTen—trip Saver

D

Have you ever noticed the colour of the water in a river or stream after a heavy rainfall? What do you think caused this change in colour? It is soil that has been washed into the river from the riverbank or from t}le nearby fields

Components of Soft

    Soil is made up of a number of layers()each having its own distinctive colour and textureThe upper layer is known as the litterIt acts like a blanketlimiting temperature changes and reducing water lossThe topsoil layer is made up of small particles of rock mixed with rotten plant and animal matter called humus(腐殖质)which is black and gives the topsoil its dark colourThis layer is usually rich in nutrientsoxygenand waterBelow the topsoil is the subsoila layer that contains more stones mixed with only small amounts of organic matterThis layer is lighter in colour because of the lack of humusBeneath the soil lies a layer of bedrock

    Soil forms from the bottom upOver time bedrock is attacked by rain, windfrost, and snowIt is gradually broken down into smaller particles in a process called weatheringPlants begin to growand rotten materials enrich the topsoilMost of the soil in Eastern Canadafor exampleWas formed from weathered rock that was exposed when the ice disappeared l2000 years ag0

Water Beneath the Soil

    Surface water collects and flows above the ground in lakespondsand riversOnce in the soil or rockit is called groundwaterGravity pulls groundwater through the soil in a process called percolation(渗透)Eventually the water reaches a layer called the water tableUnder this is bedrock through which water cannot percolate

    As water percolates downwardit dissolves organic matter and minerals from the soil and carries them to deeper layersThis causes a serious problem because plants require these nutrients for growth.

Soil pH

    Soil can be acidicneutralor basicThe pH of the soil is determined by the nature of the rock

from which it was formedand by the nature of t}le plants that grow and rot in it

    The acidity of rain and snow can lower the pH of the groundwater that enters the soilBy burning fossil fuels such as coaloil and gasolinehumans have been contributing to higher levels of acidity in many soilsWhen fossil fuels are burnedgases are released into the air and then fall back to earth as acid rainAcid soil increasese problem of carrying nutrients to lower soil levelsAs nutrients are removedsoil is less fertilePlants grow more slowly in acidic soiland also become easily attacked by diseases

67The layer of soil that provides necessary nutrients for plant growth is called

    A1itter    Btopsoil    Chumus Dsubsoil

68According to the textwhich of the following is NOT true?

    ASoil forms from weathered rock on the earth surface

BThe deeper layer of soil is darker in colour than t}le surface soil

CAir pollution is partially responsible for acid soil

    DGroundwater tends to carry away nutrients for plant growth

69We can infer from the passage that the water table lies      

Abetween the topsoil layer and the subsoil layer

Bin the subsoil layer above bedrock

    Cbetween the subsoil layer and bedrock

    Din the bedrock layer beneath the subsoil

70The underlined word “dissolve” is used to express the idea that organic matter and minerals from soil are           

Arushed away into the river

    Bcleaned and purified by water

    Cdestroyed and carried away by water

    Dmixed with water and become part of it

第四部分:任务型阅读(10小题;每小题l分,满分l0)

    请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填1个单词。请将答案写在答题卡上相应题号的横线上。

Communication Principles

 How you see yourself can make a great difference in how you communicate“Every individual exists in a continually changing world of experience of which he(or she)is the center”Many communication scholars and social scientists believe that people are products of how others treat them and of the messages others send themBut every day we experience the centrality of our selves in communicationA studentfor instancemay describe a conflict with a teacher as unfair treatment“I know my teacher doesn’t like the fact that I don’t agree with his opinionsand that’s why he gave me such a poor grade in that class”The teacher might say the oppositeEach person may believe that he is correct and that the other person’s view is wrong

    The concept of serf originates in communicationThrough verbal and nonverbal symbols, a child learns to accept roles in response to the expectations of othersYou establish self-imageThe sort of person you believe you areby how others think of youPositivenegativeand neutral messages that you receive from others all play a role in determining who you areCommunication itself is probably best understood as a dialogue processOur understanding of communication comes from our interactions with other peopleIn a more obvious waycommunication involves others in the sense that a competent communicator considers what the other person needs and expects when selecting messages to shareSothe communication begins with the selfas defined largely by othersand involves othersas defined largely by the self

    Communication Occurs almost every minute of your lifeIf you are not communicating  with yourself(thinkingplanningreacting to the world around you)you are observing others and drawing inferences from their behaviorEven if the other person did not intend a message for youyou gather observations and draw specific conclusionsA person yawns and you believe that person is bored with your messageA second person looks away from you and you conclude that person is not listening to youA third person smiles(perhaps because of a memory of a joke he heard recently) and you believe that he is attracted to youWe are continually picking up meanings from others’ behaviors and we are constantly providing behaviors that have communicative value for them

    More often than notyou may have hurt someone accidentally and you may have tried to explain that you did not mean that. You may have told the other person that you were sorry for your statementYou may have made a joke out of your rude statementNonethelessyour comment remains both in the mind of the other person and in your own mindYou cannot go back in time and erase your messages to othersCommunication cannot be reversed(倒退)nor can it be repeatedWhen you tried to re—create the atmospherethe conversationand the settingnothing seemed rightYour second experience with a similar setting and person made far different results

 

   Paragraph

    0utline

 

Supporting Details

  Communication

  begins with

    the self

 

●People are somewhat products of others’ treatment and messages

●we are always(71)    in communication with others

  Communication

  (72)  

    others

●Experiences of others help children learn to accept roles

●Messages from others help you(73)    who you are

●Needs and(74)    of others should be considered

 

  Communication

  (75)   

everywhere

 

 

●We are communicating with ourselves by thinkingplanning and reacting to the outside world

●We are always(76)    other people by observing even if they do not intend any message for you

●We are constantly collecting meanings from others’(77)   

●We are constantly(78)    meanings by what we do

  Communication

    cannot be

  reversed nor

    repeated

●You may explain what you have donebut you cannot(79)      what remains in the other person’s mind

●Yon may redo the conversationbut you(80)    achieve the same results

 

第五部分:书面表达(满分25)

    鼠标是计算机时代最佳的人机交互工具之一。它极大地方便了人们的计算机操作。但是,过分依赖鼠标的习惯也会带来一些不利影响。请你以鼠标为切入点,根据下表所提示的信息,用英语写一篇短文。

  鼠标的必要性

对多数人来说,操作计算机,上网冲浪……

  鼠标的便捷性

       

点击、移动、插入、拷贝、删除……

编辑文本,搜索信息……

收发邮件,选购商品……

点播音乐,下载电影……

  如果过分依赖鼠标……  (请考生结合自身感受,列举两到三点)

 

注意:

1.对所给要点逐一陈述,适当发挥,不要简单翻译。

2.词数150左右。开头已经写好,不计人总词数。

3.作文中不得提及考生所在学校和本人姓名。

The mouse is a most effective device used by people to communicate with a computer

                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

英语试题参考答案

第一部分

1C    2B    3A    4C    5A    6C    7B    8A    9C    l0B    11C    l2B    l3B    l4C    l5C    l6A    l7C    l8A    l9B    20B

第二部分

21A    22D   23B    24A    25C   26C   27D    28C    29C    30B    31B  32C    33A   34D  35D    36C  37B   38D  39C   40B   41B   42A    43D   44C   45B   46A 47D 48C   49A  50C    51B  52A  53D  54B  55C

第三部分

56C  57B  58A  59C  60B  61A  62D  63D  64C  65D

66B  67B  68B  69C  70D

第四部分

71self-centredsubjective     76readingunderstanding/knowing

72involves                     77behaviorsactsaction(s)activities

73determinedefineknowunderstand  78conveyingexpressing

74expectationshopesdesireswishes  79eraseremovedelete/change

75occurshappensexistsarises       80can’tcannot

第五部分

The mouse is a most effective device used by people to communicate with a computer

For most people, it’s almost impossible to operate a computer without a mouse, let alone surf the Internet. A well-chosen mouse is really handy, flexible and convenient in controlling the screen. With the functions of inserting, deleting, moving and copying, it enables us to edit test, browse web page and download what we want. It can even bring us a flood of music, movies and PC games. Just imagine, all this can be done with a cute mouse.

A convenient tool can certainly make our work easier, but it doesn’t always help in a positive way. Too much ready information on our fingertips leaves little room for knowledge pursuing. Too many ready answers make us less excited in finding truth. Relying too much on mouse clicking makes us lazier and less creative both mentally and physically.(153 words)   

 

 




来源:荣县中学  编辑:吕国生
相关文章
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
COPYRIGHT 2008 四川省荣县中学校版权所有 四川省荣县中学校8211联合设计制作
地址:四川省荣县旭阳镇文庙街110号 备案序号:蜀ICP备07000966号 邮政编码:643100
Email:rxzxbgs@126.com 联系电话:0813-6201508